BOLALARDA ADENOVIRUSLI INFEKSIYA KLINIK KECHISHINING O’ZIGA XOSLIGI - Qo’shayeva Shaxzoda Bebutovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Adenoviruslar inson organizmida uzoq muddatli turg’unlik va latentlik qobiliyatiga ega, bu esa o’z navbatida epidemik jarayonning sekin rivojlanishiga va kasallikning davriy kuchayishiga olib kelishi mumkin. Bemorlar to’rt yosh guruhiga bo’lingan: I guruhga ikki oylikdan bir yoshgacha bo’lgan 4 nafar bola kiritilgan; II bir yoshdan uch yoshgacha bo’lgan 10 nafar bolani o’z ichiga oladi; III guruh uch yoshdan yetti yoshgacha bo’lgan 8 nafar bemordan iborat; IV guruhga yetti yoshdan oshgan 6 nafar bola kirdi. Bemorlarning yarmidan ko’pida (57,28±4,87% hollarda) isitma va intoksikatsiyaning og’ir belgilari bilan kasallikning o’tkir boshlanishi kuzatiladi. Faqatgina 21,36 ± 4,04% bolalarda kasallikning boshlanishida umumiy intoksikatsiya sindromi o’rtacha darajada namoyon bo’ladi. Bundan tashqari, yetti yoshdan oshgan bolalarda febril haroratning mavjudligi va davomiyligi ko’proq uchraydi, subfebril harorat eng xarakterli edi.