KELISHIK QO‘SHIMCHALARINING SEMANTIK MUNOSABATLARI - Sayfiddinova Dildora Shovkiddin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
O‘zbek tilidagi kabi koreys tilida ham kelishik kategoriyasi mavjuddir. Otning boshqa so‘zlar bilan sintaktik munosabatini ko‘rsatuvchi ma’nolar va shu ma’noni ifodalovchi shakllar tizimi kelishik kategoriyasi deb yuritiladi. Otning kelishik qo‘shimchasini olib o‘zgarishi turlanish deyiladi. Kelishik affikslari esa turlovchi affikslardir. Kelishik kategoriyasi o‘zi birikkan asosni nutqqa o‘tkazuvchi, uni nutqiy jarayonga xoslovchi til birligi hisoblanadi. Kelishik kategoriyasi, asosan, ot so‘z turkumiga xosdir. Ushbu maqolada kelishik kategoriyalarining semantik munosabatga kirishishi tahlil qilinadi.