НИМА УЧУН СУТ ТИШЛАРИНИНГ ЧИҚИШИ КЕЧИКАДИ? - Умарова Файзихон Нозимжон қизи; Алиева Гавҳарой Абдумуталиповна (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Аннотация: Сут тишларининг чиқиши кечикиши болаларнинг умумий саломатлиги ва ривожланишига таъсир қилувчи муҳим омиллардан биридир. Бундай ҳолатнинг сабаблари генетик омиллар, модда алмашинуви бузилиши, калций ва Д витамини етишмовчилиги, эндокрин тизим муаммолари ёки туғма патологиялар билан боғлиқ бўлиши мумкин. Шунингдек, чақалоқнинг парҳези, сурункали касалликлар ва турли инфекциялар ҳам сут тишларининг чиқишига таъсир қилади. Ушбу муаммога етарли даражада эътибор бермаслик болаларнинг овқат ҳазм қилиш жараёни ва нутқ ривожланишига салбий таъсир кўрсатиши мумкин. Мавзунинг мақсади кечикиш сабабларини ўрганиш ва самарали профилактика ҳамда даволаш усулларини белгилашдан иборат.