YORUGLIKNING SOCHILISH QONUNI VA UNDAN TIBBIYOTDA FOYDALANISH - Komilova Dilovar Turg’unboyevna; Xudayberdiyeva Xusnobod O’rmonovna; Mo’minova Gulmira Ma’rufjonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Yorug’likni gazlarda sochilishini Reley tomonidan o’rganildi. Yorug’likning sochilishi vujudga kelishi uchun muhit optik nobirjinsli bo’lishi kerak. Agar yorug’lik atmosferada molekulyar sochilsa oq yorug’likdan zangori bilan binafsha nurlar sochiladi. Qizillari esa tushuvchi yorug’lik yo’nalishida o’tib ketadi. Agar yorug’lik xira muhitda sochilsa sochilgan yorug’lik o’z zangoriligini yo’qotib oqroq bo’lib qoladi. Shuning uchun dengiz bo’yiga borganingizda osmon to’q zangori bo’ladi. Shaharning changli osmoniga qaraganingizda osmonni ranggi oqarib ko’rinadi. Demak, Sochilgan yorug’lik o’zi bilan informatsiya olib keladi. Sochilgan yorug’likni o’lchash metodlariga nefelometriya deyiladi. Sochilgan yorug’likni o’lchashda nefelometrlardan foydalaniladi