BOLALARDA SUVCHECHAK KASALLIGINING KECHISH XUSUSIYATLARI DAVOSI VA PROFILAKTIKASI - Nazira Usmonova Usmonovna; Mohimbonu Abduhalimova Baxtiyorjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Suvchechak (varicella) — bolalar orasida keng tarqalgan va ko’pincha oson kechadigan virusli kasallikdir. Kasallikning asosiy sababi varicella-zoster virusidir. Kasallikning tarqalishi asosan havo orqali yoki bemor bilan yaqin aloqa orqali amalga oshadi. Bolalarda suvchechak odatda yuqori isitma, bosh og’rig’i va terida suv bilan to’la pufakchalar paydo bo’lishi bilan boshlanadi. Ushbu pufakchalar keyinchalik qurib, qobiq hosil qiladi. Kasallikning boshlanishi va pufakchalar soni bolaning yoshi, immun tizimi holati va kasallikni yuqtirishning tezligiga bog’liq. Suvchechakning kechish xususiyatlari bolalarning yoshi, immun tizimi va boshqa omillarga qarab o’zgaradi. Ko’pincha, kasallik yengil kechadi va 7-10 kun ichida tiklanadi, ammo ba’zi hollarda og’ir kechishi mumkin. Kasallikning og’ir shakllari asoratlarni keltirib chiqarishi mumkin, masalan, pnevmoniya, encefalit yoki bakterial infektsiyalar. Ushbu asoratlar ko’proq immun tizimi zaif bolalarda uchraydi. Kasallikning og’ir kechishini oldini olish va tez tiklanish uchun davolashda simptomatik yondashuv qo’llaniladi. Isitmani pasaytirish, pufakchalarni yengillashtirish va zarur hollarda antiviral dorilar qo’llaniladi.