CHEGARA NAZORATI XIZMATINING RIVOJLANISH TARIXI VA DINAMIKASI: ILG‘OR DAVLATLAR TAJRIBASI VA O‘ZBEKISTON MISOLIDA - Qurbonov Ilhommurod Ergashaliyevich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Mazkur ilmiy ishda chegara nazorati xizmatining rivojlanish tarixi, uning global miqyosda qanday shakllanganligi va jahonning ilg‘or davlatlaridagi amaliy tajribalar tahlil qilinadi. O‘zbekiston misolida chegaralarni nazorat qilish tizimi va uning rivojlanishiga doir muhim jihatlar ko‘rib chiqiladi. Chegara xavfsizligini ta’minlashda zamonaviy texnologiyalar, xususan biometrik tizimlar, sun’iy intellekt, dronlar va avtomatlashtirilgan monitoring tizimlarining roli alohida e’tiborga olinadi. Shuningdek, mintaqaviy va xalqaro hamkorlik, chegara xavfsizligi masalalaridagi yondashuvlar va ularning O‘zbekistonning ichki xavfsizlik tizimiga ta’siri tahlil etiladi. Ushbu tadqiqot chegaralar xavfsizligini ta’minlash bo‘yicha samarali choralar ishlab chiqishga qaratilgan tavsiyalarni ishlab chiqadi.