BIRINCHI DARAJADAGI MANTIQIY TO’PLAMLAR ASOSIDA KO’P DARAJALI AXBOROT TIZIMLARIDA QAROR QABUL QILISH MODELLARI - Qodirov Dilmurod To‘xtasinovich; Xasanov Adham Akramovich; Djuraev Sherzod Sobirdjonovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Bellman optimalligi va genetik algoritmlar yordamida ko‘p bosqichli qaror qabul qilish tizimlarini optimallashtirish masalalari tahlil qilingan. Markov qaror jarayonlari (MDP) va birinchi darajadagi mantiqiy to‘plamlar (FOL) asosida qaror qabul qilish modellarining matematik asoslari ko‘rib chiqilgan. Fitnes funktsiyasi, selektsiya, krossover va mutatsiya kabi genetik algoritm elementlari yordamida optimal siyosatni aniqlash usullari va algoritmlarning samaradorligi baholangan. Noaniqlik sharoitida qaror qabul qilish, Bayesian qaror qabul qilish nazariyasi, RMSE va MAE metrikalari orqali genetik algoritmlarning natijalari tahlil qilinadi. Ushbu yondashuv ko‘p darajali axborot tizimlarini optimallashtirishda va vaqt hamda resurslarni tejashda samarali yechim ekanligi ko‘rsatilgan.