ANIMATSIYA TEXNOLOGIYALARI - Zavqiyeva Fayoza Sunnatullo qizi; Boboqulov Sherzod Sherqulovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Anotatsiya: Animatsiya texnologiyalari — bu tasvirlarni yaratish va ularni jonlantirish jarayonidir, bunda kompyuter grafikasi va boshqa ilg’or texnologiyalar yordamida harakatlar, effektlar va vizual tasvirlar ishlab chiqiladi. Animatsiya tarixda birinchi bor 19-asrda paydo bo’lib, bugungi kunga kelib, yuqori darajadagi vizual va interaktiv tajribalar yaratishda asosiy vositaga aylandi. Kompyuter texnologiyalarining rivojlanishi animatsiyaning ko’plab sohalarda qo’llanilishini kengaytirdi, jumladan kino, video o’yinlar, reklama, ta’lim, ilmiy izlanishlar va tibbiyotda. Animatsiya texnologiyalarining tez sur’atlarda rivojlanishi bilan zamonaviy dasturlar va usullar yanada kuchayib bormoqda. Ushbu maqolada animatsiya texnologiyalarining tarixiy rivojlanishi, asosiy turlari, hozirgi kunda qo’llaniladigan texnologiyalar va ularning kelajakdagi imkoniyatlari haqida so’z yuritiladi.