TILSHUNOSLIK - Zavqiyeva Fayoza Sunnatullo qizi; Zoirova Dilfuza Xayriddinovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Anotatsiya: Tilshunoslik — tilni o‘rganadigan ilmiy soha bo‘lib, uning asosiy maqsadi tilning strukturasi, ma’nosi, evolyutsiyasi va jamiyatdagi o‘rni haqida chuqur tushuncha hosil qilishdir. Ushbu soha tilning turli jihatlarini, masalan, fonetika, fonologiya, morfologiya, sintaksis, semantika, pragmatika kabi tarmoqlarni o‘z ichiga oladi. Tilshunoslikning yondashuvlari, jumladan, strukturalizm, generativizm, kognitiv tilshunoslik va sotsiolingvistika tilni o‘rganishda turli metodologiyalarni qo‘llaydi. Zamonaviy texnologiyalar, jumladan, kompyuter lingvistika va sun’iy intellekt tilshunoslikka yangi yondashuvlarni taqdim etmoqda. Tilshunoslik, shuningdek, psixologiya, antropologiya va falsafa kabi boshqa fanlar bilan o‘zaro aloqada bo‘lib, tilning ijtimoiy, madaniy va aqliy jihatlarini o‘rganishda muhim ahamiyatga ega. Tilshunoslik, shuningdek, globalizatsiya jarayonlari va tilning jamiyatdagi o‘zgarishlarini tahlil qilish imkonini beradi. Ushbu soha tilni nafaqat ilmiy nuqtai nazardan, balki uning ijtimoiy va madaniy ahamiyatini tushunishga ham yordam beradi.