ADABIYOTSHUNOSLIK ILMIDA O’ZBEK VA INGLIZ ADIBALARI - Daminova Kumush Rustam qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolaning asosiy maqsadi ikki millatning eng iste’dodli adibalari Jeyn Ostin ingliz adabiyoti yozuvchisi sifatida hamda Saida Zunnunova serqirra ijodkor, o‘zbek asabiyotida o‘z o‘rniga ega bir qator nasriy asarlar muallifi sifatida ularning o‘ziga xos uslublarini o‘rganish hamda ularning nasrdagi mahoratlaridagi o‘ziga xoslik o’xshash va farqli jihatlarni tahlil qilishdir. Xususan Jeyn Ostin 18-19-asrlardagi ayollarning jamiyatda tutgan o’rni ularning orzu -umidlari haqida ingliz adabiyotida birinchi marta taxallus ishlatmasdan ijod qilgan adibadir. O’z navbatida, Saida Zunnunova o‘zbek adibasi sifatida nasriy asarlarida asosan ayollarni bosh qahramon qilib, o‘zbek xotin qizlarini o‘rganib ularning turmushidagi mashaqqatlar ,qiyinchiliklarga jamoatchilik e’tiborini tortmoqchi bo’ladi. Uning asarlari oila, muhabbat, sadoqat kabi muqaddas tushunchalarni tarannum etadi. Ushbu tadqiqot Jeyn Ostin hamda Saida Zunnunovaning ayollar obrazlarini yaratishdagi o‘xshash va farqli jihatlarini tahlil qiladi.