BOTULIZMNI OLDINI OLISH: OZIQ-OVQAT XAVFSIZLIGI VA GIGIENA - Isaqov Mirodiljon Muminovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola botulizm kasalligini oldini olishga qaratilgan oziq-ovqat xavfsizligi va gigienasi tamoyillarini tushuntiradi. Botulizm – bu Clostridium botulinum bakteriyasining toksini orqali tarqaladigan xavfli kasallik bo‘lib, asosan noto‘g‘ri saqlangan yoki tayyorlangan oziq-ovqat mahsulotlari orqali yuqushadi. Maqolada oziq-ovqatni to‘g‘ri saqlash, tayyorlash va saqlashdagi gigiena qoidalarining ahamiyati ko‘rsatilgan. Oziq-ovqat xavfsizligi va sanitariya talablariga rioya qilish orqali botulizm va boshqa yuqumli kasalliklarning oldini olish mumkinligi ta’kidlanadi. Shuningdek, uy sharoitida konserva tayyorlashda ehtiyotkorlik, oziq-ovqatni to‘g‘ri isitish va saqlash jarayonlari haqida muhim tavsiyalar berilgan. Maqola, oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashda yondashuvlarni kengaytirish va botulizmning oldini olish uchun amaliy yo‘riqnomalarni taqdim etadi.