KO’RMADIM” ASHULASI MUSIQIY TAHLILI - Zokirova Zebo Bahodirjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola Alisher Navoiyning "Kòrmadim" asari, uning she’riyatidagi muhim va ruhiy jihatdan boy g‘azallardan biridir. Ushbu g’azalda, shoir insonning ichki kechinmalari, sevgisi va ma’naviy izlanishlari haqida chuqur fikrlarni ifodalaydi. "Ko‘rmadim" so’zi, "ko’rmadim" ma’nosida bo’lib, g’azalning markaziy g’oyasini tashkil etadi: Navoiy o’zining g’azalida sevgini, uning haqiqatini va inson qalbining his-tuyg’ularini tasvirlaydi. "Ko‘rmadim" Alisher Navoiy she’riyatining eng yuqori badiiy namunalaridan biri bo’lib, uning nafaqat adabiy, balki falsafiy jihatlari bilan ham ahamiyatlidir. Shoir, o’z asarida tasavvuf g’oyalarini, inson ruhiyatining tozaligini, sevgi va muhabbatning ilohiy maqsadlar bilan uyg’unligini yoritadi. G’azalning so’z boyligi, obrazlar va ma’no chuqurligi o’zbek adabiyotida alohida o’rin tutadi.