XUDOYBERDI TO’XTABOYEVNING SARIQ DEVNI MINIB ROMANIDAN OLINGAN REALIYALARNING TAHLILI - Norqulova Sabrina; Jumayeva Latofat; Tal'tova Nazokat; Toshpo'latova Zarifa; Xurramova Durdona (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Anotatsiya: Ushbu maqola realia so’zlarini tarjima qilishda duch kelinadigan qiyinchiliklarni yengish uchun yanada chuqurroq ilmiy tafakkur va izlanishlar zarurligini ta’kidlaydi. Hamda til va madaniyat o’rtasidagi murakkab munosabatlarni yoritib beradi. Realia so’zlarining madaniy kontekstga qattiq bog’liqligini, shuningdek, ularning ko’pincha tilning o’ziga xos semantik tizimida aniq ekvivalenti bo’lmasligini ta’kidlaydi. Bu realia so’zlarini to’g’ri tarjima qilish uchun til tizimidan tashqari, madaniy kontekstni chuqur tushunishni talab qiladi. Bundan tashqari, realia so’zlarining ko’pincha idiomatic ma’nolarga ega bo’lishi, tarjima qilish jarayonida o’ziga xos xususiyatlarni saqlab qolishning qiyinligini keltirib chiqaradi. Shu jumladan izohli tarjima, tushuntirma tarjima va kultural ekvivalent tarjima kabi usullar muhokama qilinadi.