НАЖМИДДИН КУБРОНИНГ ИЛМИЙ МЕРОСИДА ОДОБ-АХЛОҚ МАСАЛАЛАРИ - Машарипов Қўзибой Вапаевич; Адилов Зафар Юнусович (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Нажмиддин Кубронинг илмий мероси фалсафа, тасаввуф ва ахлоқ масалаларида муҳим аҳамиятга эга. Унинг ахлоқий таълимотлари нафсни поклаш, ахлоқий камолотга эришиш ва руҳий тарбияни эътибор марказига қўяди. Кубронинг фикрича, инсон ахлоқий тозаланиш йўлида нафснинг турли хилларини идора қилишни ўрганиши зарур. Бу жараёнда нафс тарбияси (нафсни поклаш) инсоннинг жамиятда ва маънавий ҳаётда юксалишига олиб келади. Кубронинг ахлоқ масалалари бўйича асосий асарлари шогирдлари томонидан узатилган ва тасаввуфий мактабларнинг ахлоқ-одоб қоидалари билан боғлиқ асосий фикрларни қамраб олган. Унинг "одоб ва ахлоқ"ка оид таълимотлари нафақат шахсий, балки жамоавий маънавий тарбиянинг ҳам муҳим қисмини ташкил этади. Нажмиддин Кубро ахлоқий камолнинг энг юқори босқичи сифатида Аллоҳга яқинлашиш ва инсон қалбини нурлантириш йўлини кўрсатади.