MILLIY REALIYALARNI IFADOLOVCHI BIRLIKLAR TARJIMASI - Qoraboyeva Shohida; Normo’minova Pokiza (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya. Maqolada realiya tushunchasi mohiyati, uning tilshunoslikda tutgan o‘rni, realiya birliklarning boshqa leksik birliklar orasidagi farqi ochib berilgan. Shuningdek, realiyalarni tasniflash masalalariga ham to‘xtalib o‘tilgan. Realiya birliklarning xalq turmush tarzi, dunyoqarashi va madaniyati bilan aloqadorligi va ularning lug‘at boyligini oshirishda, milliy koloritni aks ettirishda tutgan o‘rni izohlangan. Realiyalarni o‘rganish va ular bilan bog‘liq tadqiqotlar doirasini kengaytirish muayyan tilning ichki taraqqiyot xususiyatlarini o‘rganishda va madaniyatlar orasidagi farlarni keng yoritishda o‘ziga xos ahamiyat kasb etishi qayd etilgan. Maqolada realiya birlik , realiyalarning turlicha tavsifi, realiyalarning madaniy xususiyatlarini yoritishdagi o’rni yoritilgan. Realiyalarning tarjimasi va asarlarda aks etishi va atamalardan farq qilishi yoritilgan. hozirgi vaqtda realiyaning tabiati, turlari va ularni tarjima qilish usullari masalasi ochiq. Tarjimon tarjima jarayonida ma’lum bir mamlakatning lingvistik voqeliklari, ularning ijtimoiy-madaniy xususiyatlari bilan to‘qnash keladi. Bu har doim ma’lum bir murakkablikni keltirib chiqaradi. Realiya birliklar tarjimasiga doir tadqiqotlarni kengaytirish muayyan tilning ichki taraqqiyot xususiyatlarini yoritishda amaliy ahamiyat kasb etishi qayd etilgan.