TARJIMA VA MADANIYAT: "KECHA VA KUNDUZ" ASARIDAGI MILLIY REALIYALAR - Eshboyeva Dilshoda; Fazliddinova Nilufar; Bobomurotova Nafisa Denov (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqola Choʻlponning Kecha va Kunduz romanidagi milliy realiyalar va ularning tarjimasi masalasiga bag‘ishlangan. Roman o‘zida o‘zbek milliy madaniyati, urf-odatlari, turmush tarzi va tarixiy kontekstini o‘ziga xos realiyalar orqali aks ettiradi. Bunday realiyalarni tarjima qilish, o‘zbek madaniyati va tilini boshqa madaniyat vakillariga to‘g‘ri va tushunarli tarzda yetkazishda qiyinchiliklar tug‘diradi. Maqolada milliy realiyalarni tarjima qilish borasidagi Piter Nyumark va Ejen Nidaning fikrlari kengroq yoritiladi va ularning realiyalar tarjimasi bo‘yicha taklif qilgan usullari o‘rganiladi. Choʻlpon asaridan 30 dan ortiq milliy realiyalar tanlab olinib, ularning tarjima qilishning samarali usullari, ya’ni o‘zbek madaniyati va kontekstini saqlab qolish bilan tarjima qilish ko‘rib chiqiladi.