G`O`ZA O`SIMLIGIDA EKSPERIMENTAL PLIPLODIYA VA TURLARARO DURAGAYLASH GENETIK SELEKSION TADQIQOTLAR - Mavlonova Barno Madaminovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot induktsiyalangan poliploidiya va turlararo gibridlanishning g`o`zaga ta’sirini o’rganadi (Gossypium spp.) o’simliklarning genetik tanlovi. Poliploidiya induksiyasi ekinlarni yaxshilashda genetik xilma-xillikni yaratish uchun muhim usul bo’lib kelgan, turlararo duragaylash esa turli xil turlarga kerakli xususiyatlarni kiritishga imkon beradi. Topilmalar hosildorlik, qarshilik va tola sifatining yaxshilanishlarini ta’kidlaydi. G`o`zachilikning metodologiyasi, natijalari va potentsial oqibatlari batafsil muhokama qilinib, genetik selektsiya bo’yicha keyingi tadqiqotlar bo’yicha tavsiyalar berilgan.