LABORATORIYA SHAROITIDA ERTAGI QOVUNDAN QOVUNQAND TAYYORLASH TEXNOLOGIYASINING AMALIY AXAMIYATI - Sh.I.Irnazarov; D.B.Xujamova (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya. O‘zbekiston qovunlari o‘zining shirinligi, betakror mazasi, hidi, uzoq muddat saqlanishi bilan butun dunyoga mashhur. Hozirgi kunda poliz mahsulotlariga bo‘lgan talab kun sayin ortib bormoqda. Zotan, poliz ekinlari mahsuloti bo‘lgan qovunda inson salomatligi uchun bir qancha foydali xususiyatlar mavjud. Iste’molga to‘liq yetilib pishgan shirin, yoqimli mazali, xushbo‘y hidli, sershira mevasi ishlatiladi. Uni yangi uzilgan, quritilgan – qoqi, ba’zan ziravorlab sirkalangan (odatda to‘liq pishmagan mevani) holida ham iste’mol qilinadi. Mevasidan murabbo, jem, kompot pishiriladi, shuningdek shira, qovun asali va boshqa mahsulotlar tayyorlanadi. Qovun muhim ahamiyatli, to‘yimli va shifobaxsh oziqadir. Maqolada qovunni qayta ishlab undan qovunqand olish va iqtisodiy samadorligi o‘rganilgan.