BUDJETDA XARAJATLAR NAZORAT QILISH TARTIBINI TAKOMILLASHTIRISH - Po‘latov O‘rolbek Baxtiyorovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqola davlat tashkilotlarida budjetda xarajatlar nazorat qilish tartibini takomillashtirish borasida davlat moliyaviy nazorati va ichki audit tashkilotlarining uslubiyotini takomillashtirish va ishlab chiqishga qaratilgan tadqiqotlar bayon keltirilgan. Amaldagi davlat moliyaviy nazorati va ichki udit tizimi budjet mablag‘lari sarflanishining qonuniyligi, samaradorligi va samaradorligiga ishonchni to‘liq ta’minlash imkonini bermayotganligi bois, ichki audit bo‘linmalarining tashkiliy mustaqilligini oshirish, ichki auditorlarni korrupsiya xavfini amalga oshirish natijasida davlat mulkidan olib qo‘yish ehtimolini minimallashtirishga qaratilgan zarur uslubiy vositalar bilan jihozlash orqali rahbariyatning nohaq harakatlari minimallashtirilishi, davlat organlari faoliyatining barcha yo‘nalishlarini qamrab oluvchi ichki audit tizimini shakllantirish zarurati, xalqaro ichki audit standartlari va ilg‘or xorijiy tajribani hisobga olgan holda, ichki moliyaviy auditni huquqiy va uslubiy ta’minlashni rivojlantirish va takomillashtirishning ahamiyati, davlat ichki nazoratini davlat sektorida ichki nazorat va ichki audit tizimlariga aylantirishning mavjud obyektiv shart-sharoitlari ilg‘or xorijiy tajribalarni moslashtirish, shuningdek, ichki auditning uslubiy vositalariga prinsipial yangi yondashuvlarni ishlab chiqishni taqozo etadi, bu boradagi ishlar dolzarbligini belgilaydigan o‘rganishga oid ilmiy va amaliy taklif hamda tavsiyalar berilgan.