TREATMENT OF ARTERIAL HYPERTENSION AND HEART RHYTHM DISTURBANCES IN WOMEN DURING MENOPAUSE - Do’stov Sardor (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya:klimaks davri, ayollarda gormonal o‘zgarishlar bilan bog‘liq bo‘lib, bu jarayon ko‘plab sog‘liq muammolarini keltirib chiqarishi mumkin. Ushbu davrda arterial gipertenziya va yurak ritmining buzilishi keng tarqalgan muammolar hisoblanadi. Estrogen darajasining pasayishi qon tomirlarning elastikligini kamaytiradi va yurak-qon tomir tizimining funktsional holatini yomonlashtiradi.Ushbu muammolarni davolashda kompleks yondashuv zarur: tibbiy davolash, hayot tarzi o‘zgarishlari va alternativ usullarni qo‘llash. Gormonal terapiya, antihipertensiv dorilar va antiaritmik preparatlar simptomlarni yengillashtirishda samarali bo‘lishi mumkin. Shuningdek, sog‘lom ovqatlanish, jismoniy faoliyat va stressni boshqarish muhim ahamiyatga ega.