LADSHAFT DIZAYNDA GABIONLARNI QO’LLANISHI MUMKIN JOYLARNI O’RGANISH - Ubaydullaev Farkhod Bakhtiyarullaevich; Xaitov Farhod Djuraevich; Nishonov Umid Toir o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Bugungi kunda shaharsozlikdagi asosiy muommolardan biri - ko’kalamzorlashtirish ishlarini ilmiy asosda tashkil etishdir. Oʻzbekiston Respublikasi Prezidentining 2019-yil 30- oktyabrdagi “2030-yilgacha boʻlgan davrda Oʻzbekiston Respublikasining atrof-muhitni muhofaza qilish kontseptsiyasi”, 2021-yil 30-dekabrdagi “Respublikada koʻkalamzorlashtirish ishlarini jadallashtirish, daraxtlar muhofazasini yanada samarali tashkil etish chora-tadbirlari” toʻgʻrisidagi farmonida tatbiq etilishi belgilangan. Ayni damda dunyo bo`yicha global issiqlanish jarayoni ketmoqda. Bu esa ekologiyaga o`z ta`sirini o`tkazib kelmoqda. Aholi turar joylari - shaharlar, tumanlar, qishloq va pasyo’lkalarni ko’kalamzorlashtirish - bu joylarni obodonlashtirishning asosiy vositalaridan bo’lib hisoblanadi. Ko’kalamlashtirish ko’lami – aholi yashash madaniyatidan dalolat beradi. Aynan ko`kalamzorlashtirishda gabionlardan foydalanish shahar chiroyiga ko`rk qo`shadi. Demografik tadqiqotlarning ko’rsatishicha ko’kalamzorlashgan hududlarga aholi kelib muqim joylashadi, hamda bu joylardan ko’chib ketishi kamdan kam kuzatiladi.