NAVOIY SAYQAL BERGAN O’ZBEK TILIM - Qurbanova Sevinch Qahramonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Alisher Navoiyning o’zbek tilini sayqallash va boyitishdagi muhim roli ko’rib chiqilgan. XV asrning taniqli shoiri va olimi Navoiy O’zbek adabiy tilining rivojlanishiga, ayniqsa, Chig’atoy turkchasini nufuzli maqomga ko’tarish orqali ulkan hissa qo’shdi. Uning asarlari uning adabiy dahosidan dalolat bo’lib, o’zbek tilini olimlar va oddiy xalq orasida yanada qulayroq va mashhur qiladi. Ushbu tadqiqotda Navoiy ta’sirining tarixiy mazmuni muhokama qilinadi, uning o’zbek leksikasi va grammatikasiga qo’shgan hissalari tahlil qilinadi, asarlarining ijtimoiy-madaniy ta’siri haqida umumiy ma’lumot beriladi.