LANDSHAFTLARDA BIOGEOKIMYOVIY AYLANMA HARAKATLAR. LANDSHAFTLARDA MODDA VA ENERGIYA - Boboyorova Madina Ahmad qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqola landshaftlarda biogeokimyoviy aylanishlar, modda va energiya oqimi jarayonlarini tahlil qiladi. Modda aylanishi ekosistema barqarorligi va tabiiy resurslarning saqlanishida muhim rol o'ynaydi. Maqolada uglerod, azot, fosfor kabi asosiy moddalar aylanishi va ularning tuproq, o'simliklar va atmosfera orqali harakatlanishi haqida batafsil ma'lumot beriladi. Shuningdek, antropogen omillar — inson faoliyatining bu aylanishlarga qanday ta'sir ko'rsatishi ko'rib chiqiladi. Ushbu tadqiqot natijalari landshaftlar barqarorligini ta'minlash va tabiiy resurslarni asrashda muhimdir.