GIDROMETEOROLOGIK XAVFLI HODISALARNI OLDINI OLISH, ULAR SODIR BO‘LGANDA TO‘G‘RI HARAKAT QILISH QOIDALARINI VA OQIBATLARINI BARTARAF ETISH USULLARINI O‘RGANISH - Odiljonova Ruzixon Sanjarbek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada gidrometeorologik xavfli hodisalarni oldini olish, ular sodir bo‘lganda to‘g‘ri harakat qilish qoidalari va salbiy oqibatlarni bartaraf etish usullarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda asosiy e’tibor kuchli bo‘ronlar, sel toshqinlari, qurg‘oqchilik, qor ko‘chkilari va boshqa ob-havo bilan bog‘liq xavfli hodisalarning paydo bo‘lish sabablari, ularni oldini olish uchun amalga oshiriladigan chora-tadbirlar va aholini favqulodda vaziyatlarga tayyorlash bo‘yicha tavsiyalarga qaratilgan.Shuningdek, ishda tabiiy ofatlarning ijtimoiy-iqtisodiy va ekologik oqibatlari tahlil qilinib, ularni minimallashtirish bo‘yicha samarali usullar bayon etilgan. Gidrometeorologik hodisalarni boshqarish va oqibatlarini bartaraf etishda ogohlantirish tizimlari, aholini evakuatsiya qilish rejasi va xavfsizlik qoidalarining ahamiyati keng yoritilgan. Mazkur mavzu iqlim o‘zgarishi va globallashuv sharoitida dolzarb bo‘lib, favqulodda vaziyatlarda inson hayotini saqlab qolish va zarar ko‘lamini kamaytirishga qaratilgan muhim ma’lumotlarni o‘z ichiga oladi.