ДЕФОРМАЦИЯЛАНГАН 236,238U ЯДРОЛАРИНИНГ МАНФИЙ ЖУФТЛИКЛИ КОЛЛЕКТИВ ҲОЛАТЛАРИНИ ТАҲЛИЛИ - А.Н. Нишонов,; Ш.Р.Неьматжонов,; А.У.Соатиллаев,; С..Б.Боқиев, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Анотация: Ушбу мақолада деформацияланган Уран-236 ва Уран-238 ядроларининг паст энергияли манфий жуфтликли коллектив ҳолатлари таҳлил қилинади. Ядронинг тузилиши ва коллектив ҳаракатларини таърифлаш учун турли назарий моделлар, жумладан, Қаттиқ айланувчи ротор, Боголюбов-Валатин, РРА ва IBM моделлари муҳокама қилинади. Экспериментал маълумотлар, гама-спектроскопия ва кулон ўйгониш реакцияларидан олинган маълумотлар билан назарий ҳисоб-китоблар таққосланди. Натижалар моделларнинг афзалликлари ва камчиликларини кўрсатади, шунингдек, моделларни такомиллаштириш ва тадқиқотларни давом эттириш заруратини кўрсатади.