JAMIYAT RIVOJINING HOZIRGI BOSQICHIDA KRIMINOLOGIYA FANINING VAZIFALARI VA FUNKSIYALARI - Axmedova Muxabbat Abdujalolovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Jamiyat rivojlanishining hozirgi bosqichida kriminologiya fani ijtimoiy barqarorlikni ta’minlash va jinoyatchilikning oldini olishda muhim rol o‘ynaydi. Ushbu fan jinoyatchilikning sabablari, dinamikasi va uning oldini olishga qaratilgan chora-tadbirlarni o‘rganadi. Hozirgi sharoitda kriminologiya fani nafaqat jinoyatlar tahlili bilan cheklanib qolmay, balki global ijtimoiy muammolarni hal qilishda ham o‘z vazifalarini kengaytirmoqda.Kriminologiya fanining vazifalari jamiyatda huquqiy madaniyatni shakllantirish, fuqarolarning xavfsizligini ta’minlash va ijtimoiy-iqtisodiy omillarning jinoyatchilikka ta’sirini o‘rganishdan iboratdir. Ushbu vazifalarni bajarishda kriminologiya fani nazariy va amaliy tadqiqotlar, zamonaviy texnologiyalar va tahlil uslublaridan keng foydalanadi.Hozirgi davrda kriminologiyaning asosiy funksiyalari quyidagilardan iborat: jinoyatchilik sabablarini aniqlash, profilaktik chora-tadbirlarni ishlab chiqish, jinoyatchilikning statistik ko‘rsatkichlarini tahlil qilish, jinoyat sodir etgan shaxslarning psixologik portretini yaratish va qonunbuzarliklarning ijtimoiy oqibatlarini minimallashtirish. Kriminologiyaning vazifalari va funksiyalari innovatsion yondashuvlar bilan boyib, ijtimoiy taraqqiyotga ijobiy ta’sir ko‘rsatmoqda.Mazkur maqolada hozirgi bosqichda kriminologiya fanining dolzarb masalalari, ularning ijtimoiy-iqtisodiy va huquqiy jihatlari tahlil qilinib, nazariy va amaliy yechimlar taklif etiladi.