PARAZITAR KASALLIKLAR DIAGNOSTIKASIGA ZAMONAVIY YONDASHUV - Elmurodova Munisa Azamatovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Jahon sog'liqni saqlash tashkiloti ma'lumotlariga ko'ra, dunyoda 1,221 milliard odam askaridoz bilan, 795 million kishi trixosefalyoz bilan, 740 million kishi esa ankilostomidoz infeksiyalardan aziyat chekmoqda. Yetakchi o'rinni enterobioz egallab, gelmintozlarning umumiy guruhida 70% ni tashkil qiladi, ikkinchi o'rinda geogelmintozlar (askaridoz), uchinchi o'rinda biogelmintozlar (opistoroz) guruhi turadi. 2024 yilda parazitar kasalliklar bilan kasallanish darajasi 100 ming aholiga 270 dan ortiq, enterobioz bilan kasallanish 100 ming aholiga 148,72, askarioz - 100 mingga 18,48, opistorxoz - 17,50 statistik omillar yordamida hisoblangan. JSST statistik ma'lumotlariga ko'ra, dunyodagi har yili 16 million o'limning 5 millioni yuqumli va parazitar kasalliklar tufayli sodir bo'ladi. Parazitozlar dunyo aholisi orasida keng tarqalgan bo'lib, dunyoda 4,5 milliarddan ortiq odamni o’z ichiga oladi. Gelmintozlar barcha invaziyalarning 99% ni tashkil qiladi.