KELISHIK QO‘SHIMCHALARINING SEMANTIK MUNOSABATLARI - Sayfiddinova Dildora Shovkiddin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
O‘zbek  tilidagi  kabi  koreys  tilida  ham  kelishik  kategoriyasi  mavjuddir.  Otning  boshqa  so‘zlar  bilan  sintaktik  munosabatini  ko‘rsatuvchi  ma’nolar  va  shu  ma’noni  ifodalovchi  shakllar  tizimi  kelishik  kategoriyasi  deb  yuritiladi.  Otning  kelishik  qo‘shimchasini  olib  o‘zgarishi  turlanish  deyiladi.  Kelishik  affikslari  esa  turlovchi  affikslardir.  Kelishik  kategoriyasi  o‘zi  birikkan  asosni  nutqqa  o‘tkazuvchi,  uni  nutqiy  jarayonga  xoslovchi  til  birligi  hisoblanadi.  Kelishik  kategoriyasi,  asosan,  ot  so‘z  turkumiga  xosdir. Ushbu maqolada kelishik kategoriyalarining semantik munosabatga kirishishi tahlil qilinadi.