TO’G’RI ICHAK VA ANAL KANAL XAVFLI O’SMA KASALLIKLARINING DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH SAMARADORLIGINI BAHOLASHDA YUQORI MAYDONLI MAGNIT REZONANS TOMOGRAFIYANING IMKONIYATLARI - Eshmuradov E.A.; Abrayqulov I.R.; Raxmonova G.E. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Kolorektal saraton kasallanish va o'lim darajasi bo'yicha  dunyoda yetakchi o'rinlardan birini egallaydi. Barcha yomon sifatli o’smalar orasida kolorektal saraton erkaklarda 10,5%, ayollarda 10,3% ni tashkil etadi.  Eng katta  ko'rsatkichlar iqtisodiy rivojlangan mamlakatlarda qayd etilgan G'arbiy Evropa, Shimoliy Amerika va Rossiya. Hozirgi vaqtda dunyoda  kolorektal saratoni tarqalishi bo'yicha 4-o'rinda  erkaklarda o'pka saratoni, prostata saratoni va oshqozon, ayollarda esa 2-o'rinda, ko'krak saratonidan keying o’rinda turadi.  To'g'ri ichak saratoni vizual lokalizatsiya o'smalariga tegishli bo'lishiga qaramay, neoplazmalarning 25% dan ortig'i kech bosqichda aniqlanadi, bu esa o'limning yuqori ko'rsatkichlarini belgilaydi.