YORUGLIKNING SOCHILISH QONUNI VA UNDAN TIBBIYOTDA FOYDALANISH - Komilova Dilovar Turg’unboyevna; Xudayberdiyeva Xusnobod O’rmonovna; Mo’minova Gulmira Ma’rufjonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Yorug’likni gazlarda sochilishini Reley tomonidan o’rganildi. Yorug’likning sochilishi vujudga kelishi uchun muhit optik nobirjinsli bo’lishi kerak. Agar yorug’lik atmosferada molekulyar sochilsa  oq yorug’likdan zangori bilan binafsha nurlar sochiladi. Qizillari esa tushuvchi yorug’lik yo’nalishida o’tib ketadi. Agar yorug’lik xira muhitda sochilsa sochilgan yorug’lik o’z zangoriligini yo’qotib  oqroq bo’lib qoladi. Shuning  uchun dengiz bo’yiga borganingizda osmon to’q  zangori  bo’ladi.  Shaharning changli osmoniga qaraganingizda osmonni ranggi oqarib ko’rinadi.   Demak, Sochilgan yorug’lik o’zi bilan informatsiya olib keladi. Sochilgan yorug’likni o’lchash metodlariga nefelometriya deyiladi. Sochilgan yorug’likni o’lchashda  nefelometrlardan foydalaniladi