STRATEGIK REJALASHTIRISHNING METODOLOGIK ASOSLARI - Abzalov Mirzo Murodivich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Anotatsiya:Strategik rejalashtirish har qanday tashkilot yoki davlatning uzoq muddatli muvaffaqiyatini ta’minlash uchun muhim vositadir. Bu jarayon aniq maqsadlarni belgilash, resurslarni samarali taqsimlash, ichki va tashqi omillarni tahlil qilish, raqobatbardoshlikni va barqarorlikni oshirishga qaratilgan strategiyalarni amalga oshirishni o‘z ichiga oladi. Ushbu maqolada strategik rejalashtirishning metodologik asoslari, shuningdek, SWOT tahlili, PEST tahlili, Porterning beshta kuchi modeli va Balanced Scorecard kabi asosiy yondashuvlar va modellarga e’tibor qaratiladi. Innovatsiyalar, szenariy rejalashtirish va doimiy monitoringning ahamiyati haqida ham so‘z yuritiladi. Strategik rejalashtirishning tashkilotning o‘sishi, raqobatbardoshlikni oshirish va o‘zgaruvchan sharoitlarga moslashishda qanday rol o‘ynashi ham ta’kidlanadi.