DIFFERENSIAL TENGLAMANING BOSHLANG'ICH BERILGAN HOLDA RUNGE-KUTTA VA MONTE-KARLO USULLARI ORQALI ISHLASH VA UNI GRAFIGINI PYTHON DASTURLASH TILIDAN FOYDALANGAN HOLDA GRAFIGINI YASASH - Davranov Mirziyod Jaloliddin o’g’li, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada differensial tenglamalarni yechish uchun Runge-Kutta va Monte-Karlo usullari qo'llanilgan. Ushbu usullar sonli yondashuv metodlaridan bo'lib, ular turli murakkab tizimlarni va stoxastik jarayonlarni modellashtirishda samarali ishlaydi. Runge-Kutta usuli deterministik differensial tenglamalar uchun yuqori aniqlikni ta'minlashda qo'llanilsa, Monte-Karlo usuli esa tasodifiy jarayonlar va murakkab tizimlar uchun mos keladi. Maqolada Python dasturlash tilida ushbu metodlarni implementatsiya qilish va yechimlarni hisoblash jarayoni ko'rsatilgan. Shuningdek, differensial tenglamaning yechimlarini hisoblab, ularning grafikalari chizilgan. Runge-Kutta 4-tartibi va Monte-Karlo usulidan foydalanish orqali yechimlarning aniqligi va statistik natijalar tahlil qilingan.