O‘QUVCHILARNING QOBILIYATLARINI ANIQLASH VA RIVOJLANTIRISH USULLARI - Qarshiyeva E'zoza Oʻkatamovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqola o‘quvchilarning qobiliyatlarini aniqlash va rivojlantirish usullari haqida ilmiy tahlil olib boradi. O‘quvchilarning intellektual va shaxsiy rivojlanishini ta'minlashda o‘qituvchining pedagogik yondashuvi, metodlari va strategiyalarining ahamiyati ko‘rib chiqilgan. Maqolada, o‘quvchilarning qobiliyatlarini aniqlashda qo‘llaniladigan asosiy usullar – kuzatish, testlash va psixometrik baholash, shuningdek, pedagogik nazariyalar (Howard Gardnerning Ko‘p Intelektual Teoriya va Robert Sternbergning Triarchic Intelligence Theory) tahlil qilingan. O‘quvchilarning qobiliyatlarini rivojlantirishda interaktiv mashg‘ulotlar, guruhli ishlash va amaliy vazifalar orqali o‘quvchilarni rag‘batlantirish zarurligi ta'kidlangan. Maqola o‘quvchilarning o‘ziga xos qobiliyatlarini rivojlantirishda zamonaviy pedagogik yondashuvlarning muhimligini ko‘rsatib beradi.