INGILIZ VA O'ZBEK TILLARIDA IT TERMINALOGIYASINING CHOG'ISHTIRMA TATQIQI - Norbo'tayeva Mahbuba Chori qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola  ingliz va o‘zbek tillaridagi axborot texnologiyalari (IT) sohasiga oid terminologiyasining chog‘ishtirma tahliliga bag‘ishlanadi. IT sohasida so‘nggi yillarda katta rivojlanish yuz bergan bo‘lib, bu o‘z navbatida yangi terminlarning paydo bo‘lishiga sabab bo‘lmoqda. Ushbu tadqiqotda ingliz va o‘zbek tillarida IT terminologiyasining shakllanishi, evolyutsiyasi va ularning lingvistik o‘ziga xosliklari tahlilqilingan. Tadqiqotda zamonaviy chog`ishtirma tilshunoslik metodlari, lingvokulturologik yondashuvlar va tarjimashunoslik prinsiplariga tayangan holda, IT terminlarining qiyosiy tahlili amalga oshiriladi. Bunday terminlarning lingvistik xususiyatlari nafaqat til o‘rganuvchilarga, balki IT sohasida ishlovchi mutaxassislarga ham katta yordam beradi.