O'ZBEK VA INGLIZ TILLARIDA BOLA TILIDAN AYTILADIGAN HAZILLARNING LINGUA MADANIY TAHLILI - Tursunpo`latova Ozoda Odil qizi; Mamataliyeva Navbahor Xo`jamberdiyevna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o'zbek va ingliz tillaridagi bola tilidagi hazillarni qiyosiy ravishda o'rganish orqali til va madaniyat o'rtasidagi o'zaro bog'liqlikni ko'rsatishga harakat qilingan. Bola tili nafaqat muloqot vositasi, balki bolalarning dunyoqarashi va madaniy qadriyatlarini aks ettiruvchi muhim omil sifatida o'rganiladi. Maqolada hazillarni lingvistik, madaniy, pragmatik va psixolingvistik nuqtai nazardan tahlil qilib, ularning bolalar nutqidagi rivojlanishdagi o'rni va tilga ta'siri ko'rsatilgan. O'zbek va ingliz tillaridagi bola hazillari o'rtasidagi farqlar, masalan, so'z o'yinlari, fonetik o'yinlar va polisemiyaning ishlatilishi tahlil qilinadi. Shuningdek, har ikki madaniyatdagi til xususiyatlari va bolalar hazillari orqali madaniy qadriyatlar qanday aks etishi o'rganilgan. Maqola bolalar tilining rivojlanishini yanada chuqurroq tushunishga imkon beradi.