РЕСПИРАТОР ДИСТРЕСС СИНДРОМИНИНГ ГИАЛИН МЕМБРАНОЗ ШАКЛИДАН ВАФОТ ЭТГАН ЧАҚАЛОҚЛАР БРОНХИАЛ БЕЗЛАРНИНГ МОРФОФУНКЦИОНАЛ ХУСУСИЯТЛАРИ - Исмоилов Жасур Мардонович,; Эгамназаров Шахзод Шухратович, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Резюме: Ушбу мақола респиратор дистресс синдромининг гиалин мембраноз шаклидан ҳомиладорликнинг турли гистацион муддатларидан туғилиб вафот этган чақалоқларнинг бош бронх деворидаги шиллиқ қаватидаги киприксион, қадаҳсимон ҳужайралардаги ва шиллиқ ости қаватидаги бронхиал безларнинг морфологик хусусиятлари ҳақида маълумотлар келтириб ўтилган. Тадқиқот натижалари бўйича гистацион муддатига етилмасдан туғилган чақалоқларда шиллиқ ости қаватида жойлашган бронхиал безларнинг морфометрик таҳлили шуни кўрсатдики уларнинг миқдори ва  чиқарув каналининг узунлиги ҳамда кенглиги нормал гистацион муддатига туғилганларга нисбатан кам эканлиги, шу билан биргаликда ўпка тўқимасидаги морфологик ўзгаришлар хусусияти ҳам бевосита ҳомиладорликни гистацион муддатига боғлиқлиги аниқланди.