YASHIL IQTISODIYOTDA CHEKLANMAGAN TABIY RESURSLARDAN FOYDALANISH YO’LLARI - O.X.Maxmudov; F.М. Маmasidikov (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
“Yashil” iqtisodiyotda cheklanmagan tabiy resurslardan foydalanish bugungi kunda “Yashil” iqtisodiyotning birlamchi bo’g’ini desak adashmagan bo’lamiz. “Yashil” iqtisodiyot rivojida cheklanmagan resurslar (Quyosh energiyasi, Yorug’lik energiyasi va Shamol energiyasidan)keng miqiyosda foydalanish jamiyat uchun va atrof muxit uchun yuqori darajada foyda keltirishi aniqdir. Shuning uchun muhtaram prezidentimiz Shavkat Mirziyoyev 2025-yilni Atrof muxitni asrash va “Yashil” iqtisodiyot yili deb atashni taklif qildilar va 2025-yil shunday nom bilan ataldi. Yashil iqtisodiyotda cheklangan tabiy energiya manbalarini, cheklanmagan tabiy energiya manbalari bilan almashtirish muhim ahamiyatga ega. Zeroki, iqtisodiyotning asosiy muomosi bu- extiyojlarimiz cheksizdir, ammo resurlar cheklangani hisoblanadi. Va bugungi kunda qurilayotgan Yangi O’zbekistoning istiqbollik kelajagini rivojlantirish uchun tabiy cheksiz resurlardan samarali foydalanish juda muhim o’rin tutadi.