ОЛМАЛИҚ ШАҲАР АҲОЛИСИ ОРАСИДА НАФАС ОЛИШ ТИЗИМИ КАСАЛЛИКЛАРДАН ЎЛИМ ҲОЛАТЛАРИНИ СУД-ТИББИЙ ТАҲЛИЛИ - Лочинов Фарход Назарович; Пулатов Музафар Махаматжанович (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Аннотация. Ушбу мақолада Олмалиқ шаҳар аҳолиси орасида нафас олиш тизими касалликлардан ўлим ҳолатларини ўрганиш ва статистик таҳлил қилиш йўли билан унга суд-тиббий баҳо бериш натижалари берилган. Ушбу ҳолатни ўрганиш мақсадида РСТЭИАМ Toшкент вилоят филиалини Олмалиқ шаҳар суд-тиббий экспертиза бўлимида 2020-2022 йилларда мурда текширувига оид тузилган эксперт хулосалари таҳлил қилинди. Тадқиқот натижасига кўра, ушбу йилларда нафас олиш тизими касалликларидан ўлим аёлларга нисбатан эркакларда ҳамда 1 ёшгача бўлган болаларда кўп қайд этилган, баҳор ва ёз мавсумларида ўлим кўрсаткичи ўсиб борганлиги шунингдек, энг кўп ўлим пневмония ва бронхопневмониядан юз берганлиги аниқланди.