BOLALAR VA O‘SMIRLAR TARBIYASIDA NAZORATSIZLIK VA ZO‘RAVONLIKNING PSIXOLOGIK OQIBATLARI - Muhammadiyeva Marjona Azimjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bolalar va o‘smirlar tarbiyasida nazoratsizlik va zo‘ravonlikning psixologik oqibatlari har tomonlama ko‘rib chiqiladi. Maqolaning asosiy maqsadi – nazoratsizlik va zo‘ravonlikning nima ekanini aniq tushuntirish, uning psixologik hamda ijtimoiy oqibatlarini tahlil qilish va bu muammolarning oldini olish bo‘yicha takliflarni ilgari surishdir. Avvalo, nazoratsizlik tushunchasi bolalarning kundalik faoliyati va xulqlarini tegishli darajada kuzatmaslik, ruxsat berilgan cheklov va intizom choralari ishlatilmaslik yoki umuman e’tibor bermaslik sifatida namoyon bo‘ladi. Zo‘ravonlik tushunchasi esa nafaqat jismoniy, balki ruhiy, jinsiy, iqtisodiy, iqtisodiy bo‘lmagan (ijtimoiy va ma’naviy bosim) turlarini ham o‘z ichiga oladi.