СУРХОНДАРЁ ВИЛОЯТИДА СУВ РЕСУРСЛАРИДАН ФОЙДАЛАНИШДА ТОМЧИЛАТИБ СУҒОРИШ УСУЛИДАН ФОЙДАЛАНИШ - Тўраев Ўктам Исмоилович, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Аннотация: Бугунги кунда глабал иқлим ўзгариши сабабли дунёнинг хар бир жойида сув ресурсларидан самарали фойдаланиш, суғориш сувига бўлган талаб тобора ортиб бормоқда. Шу муносабат билан мавжуд чекланган сув ресурслари танқислигига учраб борилмоқди, мавжуд чекланган сув ресурслари ва манбаларини тежаб, эхтиёткорона фойдаланиш бугунги кунинг долзарб муоммоли вазифасидан бири хисобланмоқда. Республикамизда ва вилоятда мавжуд чекланган сув ресурсларини оқилона бошқариш ва улардан самарали фойдаланишга оид маълумотлар таҳлили, дала шароитида сув ресурсларидан фойдаланиш самарадорлигини ошириш, замонавий сув тежамкор суғориш технологияларни кенг қўллаш ва уларни ишлаб чиқаришга тадбиқ қилиш имкониятлари, муоммоларни ечиш бўйича тахлиллар, ортиқча сув йўқотилишига бархам бериш вилоятда бугунги куннинг асосий вазифасидир.