BETTA YEMIRILISHNING ASOSIY XOSSALARI - Nafasova Gulnoza Baxtiyor qizi; Abduvaliyeva Sevinch Boburjon qizi; Allayorova Shahzoda G’ulomjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Anotatsiya: Atom yadrolarining klaster yemirilishlari yadro fizikasi sohasida erishilgan yutuqlar hozirgi zamon fan rivoji uchun muhim jabhalardan biri hisoblanadi. Atom yadrolarining yemirilishlarida va klasterlar ishtirokidagi yadro reaksiyalari natijasida katta miqdordagi energiya va yangi kimyoviy elementlar hosil bo’ladiki, ularni tabiiy sharoitlarda hosil qilib bo’lmaydi.Klaster yemirilish natijasidan paydo bo‘lgan elementlarning asosiy xarakteristikalarni o‘rganish mumkin.Ushbu maqolada betta yemirilishning tarixi,fizika fani rivojidagi o’rni va ahamiyati muhokama qilingan.Maqola orqali yadro fizikasi sohasidagi oxirgi yillarda eirishilgan yutuqlar bilan tanishish,bu sohada qilingan tajribalar natijalarini umumlashtirish mumkin.