СУРУНКАЛИ ЮРАК ЕТИШМОВЧИЛИГИ ВА МЕТАБОЛИК СИНДРОМ КОМОРБИД КЕЧИШИНИ КОМПЛЕКС ДАВОЛАШДА БИГУАНИДЛАРНИНГ ТУТГАН ЎРНИ - КУРБОНОВ А.К; РАХИМОВ А.Н (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Хулоса.  Дунё  аҳолисининг  катта  қисми  юрак  етишмовчилиги  (ЮЕ)  ва метаболик синдром (МетС) касалликларидан азият чекиши сир эмас. Ваҳоланки, МетС  юрак  қон  томир  касалликлари  хавф  омилларидан  бири  бўлибгина қолмасдан,  сурункали  юрак  етишмовчилиги  (СЮЕ)  мавжуд  бўлган беморларнинг  61%  да  учраб  коморбид  ҳолатларнинг  асосий  компонентига айланган.  2020  йилда  ривожланган  давлатларда  метаболик  синдромдан  азият чекган беморлар сони 19,27% ни ташкил қилган бўлса, ўсиш тенденсияси 2025 йилга келиб ушбу кўрсаткичнинг 3 баробарга ошиб, ушбу кўрсаткичнинг деярли 60% яқинлашиши прогноз қилинмоқда. Метаболик синдромида кузатиладиган инсулинга  резистенлик,  қандли  диабет  ва  дислипидемик  ҳолатлар  юрак фаолиятига салбий таъсир кўрсатади ва бу ўз навбатида юрак етишмовчилигини ривожлантиради.  Метаболик  синдром  юрак-қон  томир  касалликларининг ривожланишида муҳим хавф омили бўлиб, уни эрта диагностика қилиш ва тўғри даволаш  коморбид  ҳолатлар,  ногиронлик,  ва  эрта  ўлим  кўрсаткичларининг пасайишига олиб келади.