TURKIY TILLARDA TURKUM SINKRETIZMI. OT-FE`L SINKRETIZMINING QO'LLANISHI - Xonmurotova Munisa; Amiriddinova Mohinur; Shamsuddinova Iqbol (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Anotatsiya: O‘zbek tili dunyo tillari orasida eng qadimgi tillardan biri hisoblanib, u turkiy tillar oilasiga mansubdir. Bu oilaga turkman, tatar, boshqird, qirg‘iz, qoraqalpoq, uyg‘ur, qozoq va boshqa turkiy tillar kiradi. Shu sababli turkiy tillarda turkum sinkretizmi hodisasi turli tillar o‘rtasida o‘xshashliklar va ba’zan farqlarni ko‘rsatadi. Turkiy tillar tarkibiga kiruvchi, o‘zbek, turk, qozoq, qirg‘iz, tatar, uyg‘ur tillarida so‘zlarning ot, fe’l, sifat va boshqa turkumlarda sinkretizm orqali bir xil shaklda qo‘llanishi kuzatiladi.