TRIGONOMETRIYA VA UNING AMALIY QO‘LLANILISHI - Mubinova Marjona Muhiddin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: ushbu maqolada trigonometriya matematikaning o‘ziga xos bo‘limi bo‘lib, burchaklar va uchburchaklar bilan ishlash uchun vositalar yaratishga asoslangan. U geometriyada yuzaga keladigan muammolarni yechish bilan birga fizika, muhandislik, astronomiya va boshqa ko‘plab sohalarda keng qo‘llanadi. Trigonometriya burchaklarni o‘lchashda va ularning sinus, kosinus va tangens kabi funksiyalaridan foydalanishda asqotadi. Bu fan yordamida to‘g‘ri burchakli uchburchaklarda tomonlarning o‘zaro nisbatlarini aniqlash mumkin. Shuningdek, trigonometrik funksiyalar orqali davriy jarayonlar, tebranishlar va to‘lqinlar xossalarini o‘rganish ham mumkin. Trigonometriya yillar davomida matematik rivojlanish va amaliy tadqiqotlarda muhim o‘rin egallagan va ilm-fan uchun asosiy ahamiyat kasb etmoqda.