ODAMDA RESPIRATOR TIZIM - Toshmamatov Baxtiyor Norbekovich,; Djumanova Nargiza Eshmamatovna,; G‘ulomov Shaxzod Sirojiddinovich, (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2024)
Annotatsiya: Insonning Respirator Tizimi Ushbu ilmiy inshoda insonning respirator tizimining anatomik va fiziologik jihatlari tahlil qilinadi. Respirator tizimning asosiy organlari, ya’ni burun bo‘shlig‘i, halqum, traxeya, bronxlar va o‘pka tuzilishi chuqur o‘rganiladi. Nafas olish jarayoni va uning bosqichlari (inspiratsiya va ekspiratsiya), shuningdek, kislorod va karbonat angidrid almashinuvining muhim mexanizmlari batafsil yoritiladi. Bundan tashqari, nafas olish jarayonini boshqaruvchi asabiy va kimyoviy omillar, shuningdek, respirator tizimining immunologik himoya funksiyalari haqida ham ma’lumot beriladi.