RAQAMLI IQTISODIYOTDA INTELLEKTUAL MULK HUQUQINI LITSENZIYALASH - Ergashaliyeva Sevinch; Javoxir Eshonqulov (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Anotatsiya: Ushbu tadqiqot raqamli iqtisodiyotda intellektual mulk huquqini litsenziyalashni o’rganishga bag’ishlangan. Raqamli iqtisodiyotda intellektual mulk huquqini litsenziyalash, zamonaviy texnologiyalarning rivojlanishi va raqamli transformatsiyalash jarayonlari bilan birga muhim ahamiyatga egadir. Intellektual mulk jumladan, mualliflik huquqi, brendlar, patentlar va tijorat sirlarini himoya qilishda litsenziyalashning o‘rni va ahamiyatini ko‘rib chiqadi. Bugungi kunda raqamli iqtisodiyotda innovatsiyalarni rag’batlantirish, raqobatbardoshlikni oshirish va iqtisodiy o‘sishni ta’minlash uchun intellektual mulkni samarali litsenziyalash mexanizmlari zarur. Esseda litsenziyalash jarayonida yuzaga keladigan huquqiy muammolar, misol uchun, litsenziya shartnomalarining shaffofligi, huquqiy muvofiqlik va foydalanuvchi huquqlari kabi jihatlarga e’tibor qaratadi. Shuningdek, raqamli platformalar va xizmatlarda intellektual mulkni himoya qilish uchun zamonaviy strategiyalar, masalan, raqamli litsenziyalash va onlayn mualliflikni boshqarish tizimlari haqida ma’lumot beriladi. Ushbu annotatsiya, raqamli iqtisodiyot sharoitida intellektual mulk huquqini litsenziyalash jarayonining o’ziga xos xususiyatlarini va uning iqtisodiy rivojlanishga ta’sirini yoritib berishga qaratilgan.