СУДЛАРДА ИШГА ТИКЛАШ БИЛАН БОҒЛИҚ НИЗОЛАРНИ КЎРИШНИНГ ЎЗИГА ХОС ХУСУСИЯТЛАРИ - Umrzaqova Muborakxon (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Сўнгги йилларда мамлакатимизда амалга оширилаётган ислоҳотларнинг негизини фуқароларнинг яхши яшаши учун шароит яратиб бериш, уларнинг конституциявий ҳуқуқларини таъминлаш ва ҳимоя қилиш ташкил қилиб келмоқда. Инсон ҳуқуқлари Умумжаҳон Декларациясида, Инсон ҳуқуқлари тўғрисида халқаро битимларда ўз ифодасини топган ҳар бир инсоннинг меҳнат қилиш, ишни ўз эрки билан танлаб олиш, меҳнатнинг адолатли ва қулай шароитлари бўлиши ишсизликдан муҳофаза этилиш ҳуқуқи1 Ўзбекистон Республикасининг 1992 йил қабул қилинган Конституциясида мустаҳкамлаб қўйилди. Давлатимиз раҳбари Ш.Мирзиёев таъкидлаганидек, қонун устуворлиги ва инсон манфаатларини таъминлаш – юрт тараққиёти ва халқ фаровонлигининг гаровидир. Дарҳақиқат, мамлакатимизда юз бераётган ижтимоий-иқтисодий ўзгаришлар, фуқароларнинг ҳуқуқий маданиятининг ўсиши, уларнинг бузилган ҳуқуқ ва эркинликларини суд орқали ҳимоя қилишнинг ривожланиши ва кенгайишига олиб келмоқда.