YOSHLAR VA IJTIMOIY MEDIA TA’SIRIDA O‘ZBEK ADABIY TILI ME’YORLARINING O‘ZGARISHI - Aminova Maftuna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu tezisda O‘zbek adabiy tili me’yorlarining yoshlar tili va ijtimoiy media ta’sirida o‘zgarishi masalasi o‘rganiladi. O‘zbek adabiy tili me’yorlari, yoshlar o‘rtasida keng tarqalgan slenglar, qisqartmalar va ijtimoiy media platformalarida qo‘llaniladigan yangi iboralar orqali sezilarli o‘zgarishlarga uchramoqda. Tezisda yoshlar va ijtimoiy media tomonidan adabiy tilda kiritilgan yangi ifodalar, atamalar va qisqartmalar tahlil qilinadi. Bu o‘zgarishlar, o‘z navbatida, til me’yorlarini qayta shakllantirishga ta’sir ko‘rsatmoqda. Tadqiqotda ijtimoiy media, asosan, Instagram, TikTok va Telegram kabi platformalar, yoshlar tilida o‘zgarishlarning yangi me’yorlarga qanday ta’sir ko‘rsatishi masalasi muhokama qilinadi. Tadqiqotning maqsadi, o‘zbek adabiy tili me’yorlarining zamonaviy kommunikatsiya vositalari va yoshlar tili ta’sirida qanday o‘zgarayotganini ilmiy asosda baholash va o‘zgartirishlar yuzasidan tavsiyalar berishdir.