FINLANDIYA VA O‘ZBEKISTON TA’LIM TIZIMINING QIYOSIY TAHLILI - Rustamova Charos Rustamovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya. Ta’lim tizimi har bir mamlakatning ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishida muhim rol o‘ynaydi. Shuningdek har bir davlatning ta’lim tizimi o‘zining madaniyati, tarixiy sharoitlari va iqtisodiy resurslariga asoslangan. Bugungi kunda ko‘plab davlatlarda ta’lim tizimini rivojlantirishga katta e’tibor qaratilmoqda. Shuningdek Yaponiya, Amerika, Finlandiya, Niderlandiya, Germaniya va Singapur singari mamlakatlarda rivojlanish katta bo‘lgani sabab, biz ham ushbu davlatlardan o‘rganishimiz kerak bo‘lgan omillar bor, albatta. Deylik, hozirgi kunda yana ko‘plab davlatlarda ham Finlandiya ta’lim tizimi tajribalaridan foydalanib kelinmoqda. Ushbu sabablarga ko‘ra mazkur maqola Finlandiya va O‘zbekistondagi ta’lim tizimi darajasi, o‘qitish usullari va ta’lim sohasidagi yutuqlari tizimli tarzda beshta mezon: metod, ta’lim dasturi, amaliyot, talaba tanlovi, o‘quv dasturi asosida tahlil qilishga qaratilgan.