SONLAR NAZARIYASI - Shermatova Charosxon (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Sonlar nazariyasi – bu matematikaning eng qadimiy va bir vaqtning o‘zida eng zamonaviy tarmoqlaridan biri bo‘lib, sonlarning xossalarini va ularning bir-biri bilan munosabatlarini o‘rganadi. Bu nazariya qadimgi zamonlardan boshlab olimlarning e’tiborini o‘ziga tortib kelgan. Qadimgi yunon matematiklari, jumladan, Pifagor va Evklid, oddiy sonlar va ularning o‘ziga xos xususiyatlariga oid dastlabki tadqiqotlarni amalga oshirgan. Hozirgi kunda esa sonlar nazariyasi ko‘plab zamonaviy texnologiyalar, jumladan, kriptografiya va algoritmik hisoblashlar asosida yotadi.